Georgius de Venetia

Leta 826, meseca junija. Ingelheim.
Državni zbor v Ingelheimu. Tja sta tudi prišla grofa Balderik[1] in Gerold[2], katera sta bila predstojnika panonske meje. Poročala sta cesarju, da se nič ne čuje o gibanju Bolgarov. Z Balderikom je prišel z Beneškega neki duhovnik po imenu Jurij, kateri je trdil, da zna delati
orgle, katere bi voda gonila ...

(Franc Kos: Gradivo za zgodovino Slovencev, druga knjiga 801 - 1000; Leonova družba, 1906)


Dovolite malo zgodovinske špekulacije. Iz trenutno prevladujočega učenja zgodovine vemo, da smo Slovenci v tistem času naseljevali veliko območje ob panonski meji, od Ogleja do Blatnega jezera in do Donave. Je torej možno, da je tale mojster, imel kaj neposredne povezave z našimi predniki?

1 Balderik (Balderih, Baldrik; v zgodnjih zapisih imenovan Bald[e]ricus), furlanski plemič. Bil je furlanski prefekt in hkrati tudi frankovski mejni grof, ki je uspel zadušiti upor Ljudevita Posavskega (iz Siska). Njegova upravna oblast se je razen nad Furlanijo razširjala še nad Karniolo, Istro, Karantanijo, Spodnjo Panonijo in morda tudi nad Zgornjo Panonijo. (Wikipedia)
2 Gerold II. (v virih kot Geroldus), frankovski plemič, * ?, † verjetno 832, Bil je frankovski mejni grof na območju Zgornje Panonije v času vladavine Karla Velikega in vzhodnofrankovskega kralja Ludvika Pobožnega, ko je postal tudi prefekt. (Wikipedia)