Oblike orgel

Najmanjša oblika orgel je portativ (prenosnik), ki ga pogosto vidimo na slikah svete Cecilije, zavetnice cerkvene glasbe. Organist ima portativ obešen čez ramena, z desno roko igra na kratko klaviaturo, z levo pa poganja meh. Verjetno se je iz njega razvila današnja harmonika.
Malo večja oblika je regal. Postavi se na mizo, mehovje poganja pomočnik, organist pa igra na klaviaturo. Za razliko od portativa, ki ima le navadne piščali, ima regal le jezičnike, podobne kot pri ustnih orglicah ali harmoniju. Pozitiv je naslednji velikostni razred. Samostoječ inštrument je imel že več vrst piščali. V preteklosti je pogosto služil kot hišni inštrument premožnejših slojev - danes ga je zamenjal klavir. Lahko se tudi prenaša. Ima največ osem vrst piščali (registrov). Pozitiv je danes v nekaterih cerkvah postavljen v prezbiteriju kot druge orgle - za spremljavo ljudskega petja ali meniških psalmov. Pogosto ga trajno namestijo na ograjo kora, mehanizem pa povežejo v velike orgle. V takem primeru mu rečemo hrbtni pozitiv.
Velike orgle so nastale iz potrebe po večjem zvoku v času, ko so začeli zidati velike cerkve. V klasičnih cerkvenih stavbah so mesto dobile na balkonu oziroma koru, bodisi zadaj ali ob strani cerkvene ladje, redko v sprednjem prezbiterijskem delu. Praviloma imajo več kot osem vrst piščali ali registrov, ki so lahko razdeljeni v ločene skupine glede na dotok zraka. Vsaka skupina ima svojo klaviaturo (manual). Rečemo, da so bodisi enomanualne ali večmanualne. Vsake velike orgle imajo tudi pedalno klaviaturo, na katero organist igra z nogami. Celotno piščalje je zaprto v eno ali več orgelskih omar, ki so v cerkvah pogosto bogato okrašene in poslikane.
Eden ali več manualov in pedal ter vzvodi za odpiranje registrov so združeni v igralnik, ki je lahko samostoječ ali vgrajen v orgelsko omaro. Preko igralnika organist orlge "upravlja" oziroma igra nanje..
Največje orgle na svetu so v Convention Hall v Atlantic cityju v ZDA. V dvorani z 41000 sedeži stojijo orgle z 1250 registri. Imajo dve igralni mizi, eno s sedmimi in eno s petimi klaviaturami. Največje slovenske orgle stojijo v Cankarjevem domu v Ljubljani. Skupaj 75 registrov je razporejenih v štiri manualne klaviature in pedal.